10 Kasım 2012 Cumartesi

En İyi Çorbalık Sebze Ödülü

Aydınlık, ılık ve kenti her zamankinden daha güzel gösteren sonbahar günleri aniden yerini gri bulutlarla kaplı bir gökyüzüne, ince ince yağan yağmura ve soğuk bir havaya bıraktı Ankara'da.
Çoğunluğu hüzünlendiren bu havalar, nedense iyi gelir bana. Her yağmuru severim de bulutlu bir gökyüzünün altında, uzun uzun, yavaş yavaş yağan yağmurları bir başka türlü. Bu yağmurların altında yürüyebilmek, pazardan üstünde yağmur damlaları hala duran sebzeleri eve taşıyıp, bir gözüm pencerede, "Yağmur hala devam ediyor mu?" diye baka baka, kulağım mutfak tezgahının üstünden eksik olmayan bilgisayarımdan yükselen dingin ezgilerde yemekler, çorbalar pişirmek bir başka türlü nimetmiş gibi gelir bana. O günlerden birinde yaptım yer elması çorbasını...
 Aşağıdaki çorba pişirme yöntemi, benim, evde bir yemeklikten az kalmış pek çok sebzeye (kereviz, karnıbahar, brokoli, havuç...) uyguladığım yöntemin neredeyse aynısı. Taradığım pek çok blogda yer elması çorbası tarifi birbirine benzer şekillerde verilmiş ama Sibel'in tarifine uyarak eklediğim köri ve muskatın bu çorbayla uyumu bir harika.
Malzemeler (4 kişilik)
  • 500-600 gram yer elması
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 bardağa yakın süt
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı köri
  • Bir tutam muskat
  • Tuz, karabiber
Yer elmalarını soyup, kararmaması için limonlu suda bekletin. Bir çorba kaşığı tereyağında ince ince doğradığınız kuru soğanı şeffaflaşıp yumuşayana kadar çevirin. Soyup kuşbaşı doğradığınız havuçları, yer elmalarını ve köriyi ekleyin. Tencerenin dibi tutmayacak şekilde olabildiğince uzun(10 dakika kadar) kavurun. Sıcak suyu ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Süt, muskat, karabiber ve tuz ekleyerek blendırdan geçirin. Biz çorbaları biraz koyuca seviyoruz. Siz de süt ve sıcak su miktarını kendi beğeninize göre ayarlayabilirsiniz. Çorbayı bir 5 dakika daha kısık ateşte tutun. Çorbanızı kıyılmış maydonozla süsleyebilir, peynirli kızarmış ekmek dilimleri ya da hafif baharatlanmış tereyağında çevirdiğiniz küp kesilmiş ekmeklerle afiyetle içebilirsiniz.

Wikipedia'yı tararken, ABD'de bu sebzenin bir isminin de Kudüs enginarı(Jerusalem artichoke) olduğunu(sebzenin enginarla pek bir ilgisi yok aslında, İtalyanca ismi Girasola Articiocco'dan kötü bir benzetme yolu ile bu adı aldığı tahmin ediliyor); 2002'de Nice'de düzenlenen Fransız Mutfağı Mirası Festivali'nde en iyi çorbalık sebze seçildiğini öğrendim. Potasyum, demir, lif ve fosfor bakımından da zengin yer elması, çorbaya verdiği lezzetle bu ödülü sonuna kadar hakediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder