3 Kasım 2012 Cumartesi

Zencefilli, Pekmezli Kek


Sonbahar, yazın yakıcı günlerinden sonra, ince belli çay bardağını tüm parmaklarınla kavramanın, sıcacık çayı yudumlamanın yeniden zevk vermeye başladığı mevsim, öyle değil mi? 
Rafine şeker kullanımı konusunda duyarlı dostlarımızı ağırladığımız bir kahvaltı sofrasına pişirdiğim zencefilli, tarçınlı, pekmez ve ballı bu keki sonbahara ve çayın yanına da yakıştırdığım için paylaşmak istedim. Tarif Lezzet dergisinden.
Malzemeler (6-8 kişilik)
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı pekmez
  • Yarım su bardağı şeker(bunu da yarım çay bardağı pekmezle değiştirebilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1.5 su bardağı un
  • 100 ml. eritilmiş tereyağı
  • 2 çay kaşığı toz ya da 1.5 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 paket kabartma tozu
Yumurta ve şekeri(ya da şeker yerine koyduğunuz pekmezi) 7-8 dakika çırpın. Kalan pekmez ve balı da ekleyip çırpmaya devam edin. Zencefili, eritilmiş tereyağını ekleyin. Elediğiniz unu, kabartma tozunu ve tarçını ilave edip karıştırın. Karışımı, yağladığınız kek kalıbına aktarıp soğuk fırına verin. 160 derecede 45-50 dakika pişirin. 
Bu tarifte şekeri pekmezle değiştirdiğinizde kuru-sıvı malzeme dengesi de değiştiğinden un miktarını biraz artırmanız gerekebilir. Un miktarını belirlemekse oldukça kolay, kek karışımından bir parça çırpma telinde kalsın, bunu havadan karışımın üzerine bırakın. Düşen damla hamura karışıp hemen yok olmuyor,  yüzeyinde bir süre kalıyorsa kekiniz doğru kıvamda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder