7 Kasım 2012 Çarşamba

"GDO Notları"

Cengiz Aktar'ın Taraf Gazetesi'ndeki köşesinden:
"...GDO'lu gıda ticareti 1996'da başlıyor. Türkiye GDO'lu tarımı 1998'de yasaklıyor. Hayvan yeminde kullanılan 19 GDO'lu soya ve mısır türünün dışında yeşil biyoteknoloji ürünü yok. Ama dünyada durum farklı. Toplam pamuk üretiminin yüzde 82'si GDO'lu, soya fasülyesinin yüzde 75'i, mısırın ise yüzde 32'si...
GDO'cuların temel gerekçeleri kısa ve uzun vadede dünyadaki gıda yetersizliğine çözüm, tarımda ilaç giderlerini düşürme ve verimlilik. GDO'lu tarımın anavatanı ABD ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kaynaklı araştırmalar bunların topyekün geçersiz olduğunu gösteriyor. ABD Tarım Bakanlığı, üretilen hiçbir GDO'lu ürünün verim artışı hedeflemediğini, GDO'lu tohumla tarım yapan çiftçinin ise GDO'suz tohum kullanana oranla daha fazla tarım ilacı kullandığını belirtiyor...Bunun trajik uygulaması ise Monsanto şirketinin ürettiği meşhur "Bt Cotton" pamuk GDO'su. Tarım ilacına gerek olmayacağı vaadiyle ve hükümet desteğiyle Hindistan ve Pakistan çiftçisine satılan ve fos çıkınca çiftçileri intihara sürükleyecek derecede bağımlılık yaratan canavar GDO.http://chrgj.org sadece 2009'da Hindistan'da tohum borcunu ödeyemeyince intihar eden çiftçi sayısını 17.683 veriyor...
Gelelim gıda güvenliği, açlık ve kıtlık gerekçesine. FAO raporları sorunun üretim zaafı değil dağıtım, erişim ve israf olduğunu belirtiyor. Küresel adalet sorunu..."
Cengiz Aktar, yazısında GDO konusundaki bilgi kirliliğini telafi etmek için 
www.gdoyahayir.net adresini öneriyor.
Bu yazıyı okuduğum gün, alışveriş için uğradığım markette, her zamankinden daha dikkatli baktım raflardaki ürünlerin içeriklerine. Yalnızca yazılanlara bakarak görebildiğim özellikle çikolata gibi ürünlerde emülgatör* olarak soya lesitininin kullanıldığı. Tüm dünyada üretilen soyanın %75'i GDO'lu ise burada adı geçen soyalar %25'lik dilimden olabilir mi? Belki başka ürünler de vardır, bana ilgi çekici gelen diğer tüm markaların arasında Nestle'nin emülgatör olarak ayçiçek lesitini kullanması oldu. Bu daha mı iyi, inanın bunu da bilemiyorum. Sarelle ise soya lesitini ibaresine * koyup, açıklamada GDO'suz soya kullandıklarını belirtmiş.
*Emülgatörler yağın ve suyun iyi bir şekilde birbirine karışmasını sağlayarak kararlı, homojen ve topaksız bir emülsiyon meydana getirirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder