26 Şubat 2013 Salı

Armutlu, Ballı Kek

Şurası artık belli oldu ki ben gönlünden geçtiği kadar sık ve güzel şeyler yazabilen bir blogger olamayacağım, en azından önümüzdeki kısa dönemde ama yine de birazdan yapacağım gibi, kendi yazdığım bir başka yazıya referans verebilmekten de biraz gururlandım daha şimdiden;).
Şuradaki (işte oldu) yazıda bahsetmiştim ballı, armutlu kekten. Biliyorum deveci armutlarının zamanı geçti geçecek ama siz de benim gibi kış bitmeden bazı şeyleri bir kez daha yemek istiyorsanız, bir keki de armutlu, ballı yapın, derim...
Tarifin aslı Cafe Nohut'tan.

Armutlu, Ballı Kek
Malzemeler
  • 1 tam, 1 yarım Deveci Armudu
  • Yarım su bardağı bal
  • 2/3 su bardağı toz şeker
  • 3/4 su bardağı yumuşak tereyağı
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1.5 su bardağından bir parmak fazla (225 gr.) un
  • 1/3 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi
  • 3 yumurta
Armutların kabuklarını soyup ince ince dilimleyin, küçük bir tencere ya da tavada bal, limon suyu ve armutları çok kısık ateşte pişirin. Armutlara çatal girebilsin ama çok da yumuşamasınlar ki alırken parçalanmasınlar. Pişme sırasında armutları sık sık çevirerek balı çekmelerini sağlayın. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın ve ısıtmaya başlatın.
Ayrı bir kapta önce tereyağı ve şekeri çırpın, yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin. Unu, hindistan cevizini ve kabartma tozunu ekleyin. Biraz daha çırptıktan sonra en son sütü ekleyip kısa bir süre daha çırpın. Yağlanmış, unlanmış kek kalıbına bu karışımı dökün, üzerine armutları dizin ve önceden ısıttığınız fırında 45-50 dakika, keke batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar, pişirin. Kekiniz biraz ılındıktan sonra, üzerine, armutları pişirdiğiniz ballı limonlu sudan (bir miktar kalıyor bu sudan geriye) sürebilirsiniz fırça ile.
Bu kekin yumuşacık bir kıvamı var, içinde de armut, süt, bal. Daha ne olsun? Afiyet olsun:).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme