19 Ocak 2013 Cumartesi

Yılın İlk Sofraları ve Sodalı Ekmekçikler...


İşten başımızı kaldıramadığımız bu gün ve gecelerde, haftasonunun değeri her zamankinden fazla. Bu hengamede, eski yılın son, yeni yılın ilk ve kıymetli haftasonlarını arkadaşlarımızla güzel sofralar paylaşarak geçirebildik, ne nimet...
Çoklukla çay ya da kahvaltı sofralarında buluşuyoruz. Eğer bir kahvaltı sofrası kuracaksam, sabah erken saatlerden itibaren mutfakta olmak, ekmek makinesini açıp mayalanmış, mis gibi kokan hamurla güne başlamak çok mutlu ediyor beni. Mutfak, dünyanın yorgunluğundan sıyrılmak için, kulağıma fısıldanmış bir dinlenme sihri gibi:"...Onlar bir işten sonra dinlenmek için başka bir işe başlarlar...". Bu sihrin hakkını verebilecek miyim bilmem ama işte bu dinlendirici sabahlarda son zamanlarda sık sık hazırladığım ve sevilerek yenilen bir poğaça/ belki ekmekçik tarifini paylaşmak istiyorum sizinle. Tarifin aslı Portakal Ağacı'nda. Ben unu tam buğday unu ile, sıvıyağı zeytinyağı ile değiştirmek, hamuru ekmek makinesinde mayalamak, kahvaltıda ekmek niyetine yensin diye iç malzeme eklememek gibi bazı farklılıkları ile vereceğim tarifi.


Sodalı Poğaça/Ekmekçik (Yaklaşık 24 adet)
Malzemeler
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 3/4 su bardağı zeytinyağı, 1/4 su bardağı ayçiçek yağı 
  • 1 şişe soda (oda sıcaklığında)
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • Alabildiği kadar un (Ben 450 gr. tam buğday unu, 200 gr. beyaz undan toplam 650 gr. un kullandım)
  • Yarım çay bardağı iri çekilmiş fındık ya da ceviz (isterseniz bunu eklemeyebilirsiniz)
  • Üzeri için bir yumurta sarısı, susam, çörekotu, keten ya da haşhaş tohumu
Ekmek makinesinin haznesine sırasıyla önce sıvıları(süt, yağlar ve soda), sonra tam buğday ununu, beyaz unu, fındık ya da ceviz kırığını, unun üstüne, karşılıklı köşelere toz şekeri ve tuzu ekleyin. Unun orta kısmına mayayı serpiştirin. Ekmek makinesinin hamur programını kullanarak bir hamur hazırlayın(Ben malzemeleri bir gece önceden yerleştirip, makineyi, sabah poğaçaların hazır olmasını istediğim saatten 1.5 saat öncesine kuruyorum).

Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp biraz tam buğday unu serpilmiş zeminde yuvarlak şekil verin, yağlı kağıt serilmiş tepsilere poğaçalarınızı dizip ılık bir yerde 35-40 dakika kadar tekrar mayalandırın. Bu sürenin sonuna doğru fırınınızı 190 dereceye ayarlayıp ısıtın, kabarmış poğaçalarınızın üstüne yumurta sarısı sürün, isteğinize göre keten, haşhaş tohumu ya da susam, çörekotu serpin. Fırına verip üzerleri kızarıncaya kadar pişirin(Benim küçük fırınımda 30 dakika gibi bir sürede pişiyorlar).

Bu lezzetli ekmekçik/poğaçalar yumuşacık, puf puf oluyor. Genelde formuna çook dikkat eden misafirlerimiz olduğundan bizim poğaçaların bir kısmı mutlaka artıyor ve buzluğa kaldırılıyor:). Buzluktan çıkarıp ksıa sürede çözdürüp birazcık ısıttığınızda da poğaçalarınız nefasetinden hiç bir şey kaybetmemiş oluyor.
Bu sofraların diğer sevilenleri, armutlu kek ve kahvaltılık kurutulmuş domates sıradaki yazılarda...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder