7 Temmuz 2012 Cumartesi

Yaz Sürerken

"Geleneksel Çin Tıbbı'na göre Beş Element Teorisi, dünyayla ilişkimizi açıklayan yıllık doğa döngüsü modelidir. Teoriye göre yaz, maksimum aktivite düzeyine ulaşmış ve artık düşüşe geçmek üzere olan fonksiyonları temsil eder(Hmm, demek bundan bende enerji patlaması olamıyormuş yazın).Baharda hissettiğimiz canlanma ve heyecan, yerini daha dingin, bazen de biraz miskin devinimlere bıraktı, bırakacak(Doğanı inkar etme M.E., sen de bırak).Yaz, aynı zamanda yılın geri kalan kısmı için enerji yaratma ve bu enerjiyi depolama zamanıdır(Yavaşlamanın da nedeni varmış).Yazın özellikle kan miktarını ve kalitesini artıran yiyecekler yemek gerekir. Örneğin siyah üzüm, kayısı, barbunya, maydonoz, yeşil yapraklı bitkiler, tam pirinç ve buğday.
Yazın elementi ateşle özdeşleştirilen duygu sevinçtir. Bu durum, Beş Element Teorisi'nin en dinamik haliyse de, içsel zenginliğe ancak sakin ve az hareketli aktivitelerle ulaşırız." diyor Tijen İnaltong'un Mevsimlerle Gelen Lezzetler kitabında.                                                                                               
Bazen daha çok renge bürünmenin yolu, renk peşinde koşmayı bırakıp yavaşlamaktan mı geçiyor ki(Bir de maydonoz yemekten;))?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder