31 Ağustos 2012 Cuma

Münih'te 5 Gün...

...bir kentin nasıl yaşanır bir yer olabileceğini anlamak için yeterli. Bu benim fikrim elbette ama başkasının fikrini nasıl yazacağım ki zaten?
Böyle şehirler var dünyada:

Tam ortasında, yüzlerce yıldır aynı yerde pazar yeri kurulan,
Şık hanımların alışveriş sepetlerini pazarın taze nimetleri ile doldurmadan önce civardaki onlarca cafeden birinde buluşup hafif bir şeyler atıştırırken sohbete daldıkları,
Sokakları eskimeden güzelce yaşlanan,
Dünyada otomotiv standartlarının bugününü, yarınını belirleyen ama en kalabalık yerlerinde bile bisikletlere her zaman yer açılan,
Kitap okuduğunuz bankın solunun şöyle,
sağının şöyle göründüğü
ve hemen önünüzde akan dereye uçan kazların pike yaparak indiği şehirler.

Sakinlerinin, ortasındaki devasa parklarda soluklandığı,
sabah koşusunu bir sarayın bahçesinde yaptığı,
içeceğini soğutmak için pazar meydanındaki bir çeşmenin havuzunda dinlendirmekten gocunmadığı şehirler.

Münih, böyle şehirlerden; bu nedenle, hakkında anlatacak çok şey var. Bir sonraki yazı, bir mutfak düşkününün gözünden Münih hakkında, şimdi birazcık mola:).



24 Ağustos 2012 Cuma

Bu Bayram...

Çankırı, Konya, Altınova (Balıkesir) demekti yine. Biraz hızlı, biraz kısa ama tekrar ailelerimizle birlikte. Artık boyumu geçmek üzere olan yeğenimin Madra Çayı'ndan tuttuğu balıklardan, M. ablanın, eşimin annesinin, yengelerin, halaların, bende aslı yokken 2. derecedeni çook bol ablaların:) leziz yemek ve tatlılarından, dayımın 800 km. öteye hediye götürülmüş kavunlarından, babamın bahçe domateslerinden, biberlerinden, patlıcanlarından, Altınova Pazarı'nın ballı incirlerinden kurulu sofralarda, hararetli gece sohbetlerinde paylaştık bu bayramı; ne nimet.
Yarın, bayram sonrasına denk getirilebilmiş bir Münih seyahati için yola düşmek niyetindeyiz. Biz yokken bozulmasından korktuğum, köyden F. yengemin verdikleri ile birleştirilmiş Altınova'daki bahçenin domatesleri, sosa dönüşmek üzere, sarımsak, zeytinyağı ve biraz sirke ile yavaş yavaş kaynıyor ocakta. Dilerim her bayram bir öncekini aratmasın; güzel gelsin memleketin tüm evlerine, ocaklarına. 

11 Ağustos 2012 Cumartesi

Sütlü Badem Çorbası ve Sütlü, Zeytinli Pide

Bu Ramazan evde birbaşımıza olduğumuz iftar sofralarında çorba ve salata ile sınırlamaya çalışıyoruz yediklerimizi. Bu sayede farklı çorbalar deneme fırsatı buluyorum; haftasonu şu tarifler yığınını temizleme işine girişmişken bulduğum sütlü badem çorbası tarifi de onlardan biri. 
Daha önce denemedi iseniz, aklınızdakinden çok daha hoş bir lezzetin sizi beklediğini söyleyebilirim.
sütlü badem çorbası
Sütlü Badem Çorbası için Malzemeler (4 kişilik)
  • 1 çay bardağı badem
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 3 su bardağı su
Bademleri sıcak suda 15 dakika ıslatın ve kabuklarını soyun. Unu, tereyağı ile birlikte hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Sütü ilave edip topaklanmaması için tahta bir kaşıkla karıştırın. Suyunu ekledikten sonra kaynamaya bırakın. Bademlerin yarısını incecik kıyın ve çorba kaynarken içine katın. Piştikten sonra kalan bademleri tavada 1-2 dakika çevirip çorbaya ekleyin ve sıcak olarak servis yapın.

Vakit varsa Ramazan'da, en azından bir iki sefer evde pide yapmaya da çalışıyorum. Uzun yaz günleri, hamurla haşır neşir olmak için çok uygun. Benim bu sefer kullandığım sütlü ve zeytinli pide tarifi, klasik pide tadından farklı çöreğimsi bir lezzete dönüşüyor, hem iftar öncesi çok kısa bir sürede pişirilip sıcak sıcak sofraya konabiliyor hem de sahurda pek güzel yeniyor.
sütlü, zeytinli pide
Sütlü, Zeytinli Pide için Malzemeler (1 büyük pide)

  • 500 gr un (ben tam buğday unu kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım paket instant maya
  • 1+1/3 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı dilimlenmiş siyah zeytin
  • Yarım tatlı kaşığı kekik
Üzeri için
  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
Unu hamur yoğurma kabına eleyip ortasını havuz gibi açın. Maya, ılık süt ve tuzu ilave edip ıslakça bir hamur yoğurun. Hamuru mayalanmaya bırakın(Ben hamuru ekmek makinesinin hamur programında hazırladım, tam buğday unu kullandığım için yarım su bardağı kadar daha süt eklemem gerekti, bu miktara hamur yoğurulurken elle dokunup yumuşakça bir hamur mu diye kontrol ederek karar verdim). Mayalanan hamuru, un serpilmiş tezgahta zeytin ve kekiği de ekleyip biraz daha yoğurarak elinizle bütün bir yuvarlak şeklinde açın. Yağlanmış pişirme kabına yerleştirin. Bir kasede yumurta ve yoğurdu karıştırın. Karışımı hamurun üzerine sürün. Keskin bir bıçakla hamurun üstünü istediğiniz şekli vererek çizin. Pişirme kabındaki hamuru mayalanması için 35 dakika kadar daha ılık bir ortamda bekletin. Fırını 250 dereceye ayarlayın. Pideyi 10-15 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 

4 Ağustos 2012 Cumartesi

Pinterest...

Mutlaka tanışmışsınızdır Pinterest'le, benim en sevdiğim sosyal medya araçlarından biri oldu kendisi daha ilk günden. Bir süre yalnız izlemekle yetindikten sonra kahve6'yı da pinterest simgeleriyle, araçlarıyla donattım(Bu yazının sonundaki de Ramazan temalı bir Pinterest fotoğrafı); sanal dünyada yalnız alan ve kullanan tarafta olmamak için küçük bir adım.
Siz de pinterest sevginizle blogunuzu buluşturmak isterseniz nasıl yapılacağını code-it-pretty'de detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.  Bu site maalesef İngilizce:( ama biraz blog işleri ile haşır neşirseniz üstesinden gelmesi son derece kolay. Bir sorunuz olursa lütfen bana da iletin, elimden geldiği kadar yardımcı olurum. Şimdi yeniden pinleme zamanıı!

Source: boston.com via Bob on Pinterest